شهرهایی که با پیانوهای خیابانی فضاهای عمومی را متحول کردند
هنگام قدم زدن در مرکز شهر هانگژو-چین ، می توان شاهد انواع و اقسام پیاده روهای استاندارد، عبور و مرور شهری و ساختمان های بلند مرتبه تجاری بود. کمی عمیق تر که نگاه کنید، ممکن است افراد محلی و گردشگران را در حالی که گرد هم جمع شده اند و قطعه “Moonlight Sonata” از بهتون را کنار یک پیانوی رنگین کمانی زمزمه می کنند، ببینید.
خوشبختانه برای دوستداران موسیقی ، این صحنه غیرعادی نیست. به لطف این حرکت هنری به نام “Play Me, I’m yours”، این جلسات به ظاهر بداهه نوازی گاه به گاه پیانو در شهرهای سراسر جهان، از جمله سائو پائولو، سانتیاگو و مکزیکو سیتی اتفاق افتاده است. این ابتکارهنری در بستر شهر، که توسط هنرمند بریتانیایی Luke Jerram خلق شده است، با هماهنگی ساکنان و موسسات هنری محلی از طریق قرار دادن پیانوها در محل های قابل دسترس در شهرهای بزرگ به جریان می افتد. هنگامی که مکان مناسب نصب پیانو تعیین شد، از هنرمندان محلی دعوت می شود تا با نواختن قطعه ای، ساز را به یک اثر هنری تبدیل کنند. به طور کلی، این پروژه هنر، موسیقی و فضای شهری را با هم ترکیب می کند تا احساس جمعی را پرورش دهد و با الهام بخشی محله ها شهری را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه براین، هریک ازاین پیانوها، یک صفحه اختصاصی در وب سایت سازمان مربوطه شهری دارند، که به افراد این امکان را می دهد خاطرات خود را به اشتراک بگذارند و با هم محله ای هایشان تعامل برقرار کنند. در ادامه، بعد از چندین هفته استفاده عمومی و حضور در فضای شهری، هر پیانو به تشخیص جامعه به یک مدرسه یا یک گروه محلی اهدا می شود. در اینجا دو شهر که در پروژه موفقیت بسیاری را تجربه کردند، بررسی میکنیم:
سائو پائولو، برزیل
سائو پائولو اولین شهرآمریکای جنوبی بود که پیانوهای خیابانی را نصب کرد و همچنان تنها شهر برزیل است که دراین پروژه فعالیت می کند. از سال 2008، بیش از 13 پیانو در خیابان ها، بازارها و پارک های شهر نصب شده اند و از این طریق هزاران شهروند و گردشگر در فضاهای شهری خاطره سازی کردند. در یک مصاحبه Jerram یادآوری می کند: “درباره یک مادر و دختر در یک ایستگاه قطار. مادر چهار سال به عنوان خدمتکار کار کرده بود-خرید یک پیانو درآن جا 4000 دلارهزینه دارد که برای بسیاری از مردم برابر با دستمزد یکسال است- بنابراین او هرگز صدای نواختن دخترش را نشنیده بود. او بیش از چهار سال هزینه این درس ها را پرداخت کرده بود اما هرگز دخترش در حال پیانو زدن ندیده بود، زیرا آن ها به پیانو دسترسی نداشتند. دخترش پشت ساز نشست و شگفت انگیزترین قطعه پیانو را نواخت”.
هانگژو، چین
هانگژو-چین در سال 2012 در این پروژه هنری-شهری مشارکت کرد و 18 پیانو نصب کرد که توسط دانشجویان آکادمی هنر چین تزئین شده بودند. هانگژو برای شروع این پروژه در سطح شهر، مراسمی را با حضور اهالی و Li Yundi، برنده مسابقه رقابت بینالمللی نوازندگی پیانو فردریک شوپن، برگزار كرد. پیانوها پس از ده روز قرار گرفتن در دسترس عموم، برای برنامه های موسیقی در اختیار مدارس محلی قرار گرفتند.
چرا چنین برنامه هایی برای شهرها اهمیت دارد؟
در حالی که این پروژه هنری بر میلیون ها شهرنشین در سراسر جهان تأثیر گذاشته است، باید گفت “Play Me, I’m Yours” بیش از هرچیزی نشان می دهد که چگونه می توان از فضاهای عمومی در مناطق شهری به منظور پرورش اجتماع و افزایش ارتباط و تعامل شهروندان استفاده کرد. در واقع، یک فعالیت هنری شهری به یک ابتکار جهانی تبدیل شده است که دولت های محلی و ساکنان را به گفتگو در مورد روش های نوآورانه مدیریت رویدادهای شهری ترغیب می کند.
ترجمه از: نگاروفایی
آخرین نظرات