Ségou، نمونه‌ای از برنامه‌ریزی شهری مشارکتی در Mali

بر اساس داده‌های بانک جهانی، 80 درصد تولید ناخالص داخلی جهان از مراکز شهری به دست می‌آید. بنابراین روشن است که در حال حاضر، شهرها نقشی کلیدی در زمینه‌ی توسعه بازی می‌کنند.

در ادامه، تجربه‌ی بازدید Zié Ibrahima Coulibaly و Ahmed Sy (نویسندگان این مطلب) از Ségou، پایتخت منطقه‌ای و مرکز اداری Cercle de Ségou به صورت خلاصه آورده شده است:

“چند سال پیش، هنگامی که از Ségou، پایتخت منطقه‌ای و مرکز اداری Cercle de Ségou، متشکل از 30 کمون و واقع در 240 کیلومتری Bamako، دیدن کردیم، توانستیم تصویری کامل از پارادوکس‌ شهرهای Mali را ببینیم. برای مثال، در Segou، ما محله‌های ساختار نیافته، پرجمعیت و فاقد زیرساخت را دیدیم که به طور نامناسب با مراکز تجاری اصلی در ارتباط بودند. برای رفع این ناسازگاری‌ها و ارتقای توسعه‌ی اقتصادی-اجتماعی محلی، بانک جهانی و آژانس همکاری سوئیس 47.7 میلیارد دلار CFAF(70 میلیون دلار) برای پروژه‌ی حمایت از دولت محلی شهر پرداخت می‌کند. این پروژه که در سال 2012 آغاز شد، به مرور زمان به تقویت عملکرد دولت محلی و بهبود زیرساخت‌های ارائه‌ی خدمات عمومی کمک می‌کند.

فاز اول پروژه: گوش دادن به ساکنان و احیای پیوندهای انسجام اجتماعی

برای مدتی طولانی، ورزشگاه شهرداری Ségou به عنوان نمادی از پویایی و جنب و جوش محلی بود. با این حال، این نماد ورزشی به مرور زمان به دلیل عدم تعمیر و نگهداری از بین رفت. بازسازی آن یکی از اولین درخواست‌هایی بود که ساکنان در طول جلسات مشاوره‌ی شهروندی مطرح کردند. وقتی به Ségou بازگشتیم، دریافتیم که ورزشگاه، که کاملاً بازسازی شده بود، بار دیگر نقش انسجام‌بخش اجتماعی خود را ایفا می‌کند. Brahima Ouélé، رئیس انجمن داوران Ségou، اظهار داشت: “ما در حال حاضر یک ورزشگاه کاربردی داریم که استانداردهای تعیین شده را برآورده می‌سازد. ما می‌توانیم مسابقات مختلف فوتبال، هندبال و بسکتبال خود را ترتیب دهیم. این ورزشگاه چند منظوره است.” برای اطمینان از نگهداری و پایداری تاسیسات، این پروژه ساختار مدیریتی و هزینه‌هایی که باید توسط بهره‌وران هنگام برگزاری رویدادهای ورزشی پرداخت شود را مقرر کرده است.

استادیوم شهرداری Ségou که به تازگی بازسازی شده است و برای مدتی طولانی متروکه بود، بار دیگر میزبان رویدادهای ورزشی کمون و تقویت انسجام اجتماعی است. عکس: بانک جهانی

مرحله دوم: احیای بازار مدینه[1]، نجات اقتصادی شهر

سپس از بازار جدید مدینه دیدن کردیم. بازار مدینه بیش از 30 سال است که وجود دارد، اما ساختمان‌ها از خشت و کاه ساخته شده بودند. هر پروژه، نتیجه‌ی پیشنهادی از سوی ساکنان، به ویژه تجار و اعضای کمیته‌ی مدیریت بازار است که تمایل خود را برای همکاری تیمی با شورای شهر اعلام کردند. علاوه بر این، شورای شهر با تجار همکاری کرد تا اطمینان حاصل کند که پس از فرایند بازسازی همه به محل‌های قبلی بازگردانده شده‌اند. برای تضمین پایداری پروژه، یک ساختار مدیریتی نیز ایجاد می‌شود.

مرحله سوم: تمرکززدایی از امکانات بهداشتی به عنوان فرایندی حیاتی برای توسعه‌ی کمون

یک شهر کارآمد، باید خدمات بهداشتی مناسب و بدون محدودیت را فراهم کند. اما چیزی که در بیشتر کمون‌های Mali رخ می‌دهد این است که به دلیل کمبود امکانات، خدمات بهداشتی و درمانی نامناسب و دچار کمبود است. برای ارائه کمک‌های اولیه به جامعه و گسترش دامنه‌ی خدمات بهداشتی، یک مرکز بهداشتی اجتماعی جدید ایجاد شد. محله سیدو سونیکورا برای این کار انتخاب شد که جمعیت آن به سرعت در حال رشد است و از نزدیک‌ترین مرکز بهداشت نیز فاصله دارد. در آخرین بازدید خود، دریافتیم که این محله اکنون دارای درمانگاه، مرکز زایمان، داروخانه و آزمایشگاه است. این تأسیسات جدید، که به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده است، کیفیت زندگی کل محله را بهبود می‌بخشد.

به عنوان رهبر گروه بانک جهانی برای پروژه‌ی PACUM، دریافتم که رویکرد مبتنی بر مشارکت محلی، مشارکت مدنی و سرمایه‌گذاری برعملکرد کمون‌ها به عنوان یک کاتالیزور اصلی برای دستیابی به نتایج عمل کرده است. در واقع، این نه تنها انگیزه‌ای در هر کمون ایجاد کرده است تا همه بازیگران را بسیج کند، بلکه روحیه‌ای رقابتی در بین شهرهای شرکت‌کننده در پروژه را نیز تقویت کرده است. اکنون مشارکت از پایین به بالا در شهرها بسیار خوشایند است که خود منجر به مشارکت فزاینده‌ی سازمان‌های جامعه‌ی مدنی در فعالیت‌های پروژه و به عهده گرفتن مسئولیت‌های بیشتر توسط مقامات محلی در رسیدگی به فرایند سرمایه‌گذاری می‌شود.


[1] Medina market

منبع: https://blogs.worldbank.org

گردآوری، ترجمه و خلاصه: مریم محمودی

پیام بگذارید